Blog, Vlog, Facebook?

Sokat gondolkodtam, hogy milyen formában publikáljak. Megizsgálva a Youtube, Facebook, Blog háromszöget bemutatom mire és miért jutottam.

Egyik kedvenc időtöltésem a Youtubeozás. Gyakorlatilag szinte kiváltotta nálam a tévézést. Persze azért ki nem hagynám az aktuális Survivort, Trónok harcát, Walkingdeadet, de az időm nagy részében inkább utazós, motoros, szimulátoros, repülőkatasztrófás tízperceseket nézegetek a neten. Itt a kedvencem Magyarósi Csaba a napi vlogjával és az összetettebb utazós filmjeivel. Ahogy nézem, mindig az jár a fejemben, hogy de jó lenne ilyen videókat gyártani, pláne ebből megélni, a bevételből utazni, az utazásról videót gyártani és atyaég, dől a lé, anélkül, hogy dolgozni kellene 🙂

Viszont azt is tudom, hogy egy tartalmilag és formailag is megfelelő tíz perces kisfilm elkészítése rengeteg munkával jár. Ami ellen nincs kifogásom, hiszen útjaim során fogok filmezni és hazatérve vagy egyből, vagy a téli hónapokat kihasználva videót készíteni. Mert az utazás során biztos nem fogok nekiállni napi szinten videókat szerkeszteni. Tehát a youtubeos vlogolás kilőve.

A Facebook szerintem jó dolog.

Látszik is, mert a privát oldalamon posztolok, kommunikálok, időnként kommentelek is. Könnyen lehet képeket, videókat feltölteni, gyorsan eljut az ismerősökhöz. Valóban könnyen? Biztos észrevettétek, hogy csak azon barátok posztjai jelennek meg, akiket időnként lájkoltok. És ugye a másik gondom, hogy csak az ismerősökhöz jut el. Mi van akkor, ha megvalósul az a hiú ábránd, hogy nem csak az ismerőseimet érdekli, amit írok, látok, megosztok? Erre megoldás lehet, hogy létrehozok egy oldalt, amit egyébként meg is tettem és oda posztolok. Viszont az én mérnöki látásmódomnak egyáltalán nem felel meg az az összevisszaság, ahogy a posztok időnként megjelennek, időnként nem, az időrendről már nem is beszélve. Ráadásul visszakeresni is nehézkes. Unszimpi. Facebook kilőve.

Nekem nagyon tetszenek a klasszikus blogok.

Ezek szépen idősorrendbe rendezve, strukturáltan, könnyen visszakereshetően, jól követhetően és olvashatóan mutatják be a blogger mondanivalóját. Amikor rátalálok egy új blogra, akkor szeretek visszatekerni az elejére, megnézni hogy kezdődött, mi volt az elején a terv és a hetek, hónapok, évek során mi lett belőle. Arra gondoltam, ha már utazással kapcsolatos oldalt tervezek, ahová szinte Facebook szerűen is lehet képeket, videókat, bejegyzéseket feltenni, akkor a blog megfelelő formátum lehet. Könnyen lehet a bejegyzések között előre-hátra ugrálni, folyamatában olvasni a történeteket, rákeresni egy adott utazás elejére és onnét végigolvasni. Az sem utolsó, hogy telefonról könnyen lehet a bejegyzéseket szerkeszteni.

Ezeket végiggondolva választottam a blog formátumot. Azt egy következő posztban mutatom be, hogy hogyan jutottam el a jelenlegi megoldásig és milyen további terveim vannak még vele.

Érdekes volt? Megosztanád?