Himalájai Meló – Videók

Himalájai Meló – 1. rész – Új Delhi felfedezése

Bemutatom az utazás ötletét és célját. Bemutatkozik a csapat. Repülőút Új Delhibe. Pihenés gyanánt egy napos városnézés a 45 fokban. Majd elindulunk átvenni a motorokat.

https://youtu.be/IPR82yaiPVQ

 

Himalájai Meló – 2. rész – Shimla

Kibéreljük a Royal Enfield Himalayan típusú motorokat és elindulunk Delhi elképesztő forgatagából a Himalája felé. Út közben megpihenünk a hőségben, majdnem ázunk a monszunban, alszunk egy igen olcsó szálláson, feltöltjük a Gabee motorját olajjal, majd bejárjuk Shimlát, az egykori angol gyarmat üdülőhelyét és nyári fővárosát.

https://youtu.be/Gpzk5VDmrYU

 

Himalájai Meló – 3. rész – SZIKLAOMLÁS a Spiti-völgyben

Elindulunk a Spiti völgybe, első állomásként a 2700 méter magasan fekvő Sanglába. Itt meglepetés ér bennünket, ajándékot kapunk egy helybélitől. Másnap elindulunk Nakóba, a 3600m magasan és a kínai határhoz igen közel fekvő településre. Sajnos ez nem úgy sikerül, ahogy elterveztük, de kellemesen változott a program.

https://youtu.be/0KGazOWSxU0

 

Himalájai Meló – 4. rész – A világ LEGMAGASABB postája – Nako, Tabo, Kaza, Posta, Kunjom, Batal

Végre sikerül átjutni a sziklaomláson és eljutunk a 3600 méter magasan fekvő Nakóba. Aszfaltozott és off-road szerpentineken haladva érkezünk Tabo-ba, ahol meglátogatjuk az ezer évesnek mondott öreg kolostort. A Spiti völgy idézőjeles fővárosán, Kazán át vezet az út a világ legmagasabb pontján fekvő postahivatalba, ahonnét képeslapot is küldünk haza. A Spiti folyót követve mászunk át a 4590 méter magas Kunjom hágón, hogy elérjük úticélunkat, a Batal sátortábort.

https://youtu.be/yqeLiyFqssY

 

Himalájai Meló – 5. rész – RÉMÁLOM

A mai szakaszt már megelőzte a híre. Tudtuk, hogy mi vár ránk, csak nem sejtettük. Az 505-ös főút a valóságban csak a térképen létezik. 50km úttalan utakon, kőomlások, vízátfolyások, hófalak, szakadékok. De legalább az időjárás kegyes és kellemes volt. Nem baj, túléltük, irány Leh!

https://youtu.be/HK1Dc4l3KUA

 

Himalájai Meló – 6. rész – Majdnem a CSÚCSon – A világ második legmagasabb közúti hágóján

Rögtön a hajnali órákban újabb kemény kihívás, kőomlás, vízátfolyás. De miután sikeresen átküzdöttük magunkat irány a hegytető hófalak között és elmosott aszfalton. Meggi ebéd Sarchuban, rövid pihenő Pangban. Majd irány a világ második legmagasabb közúton elérhető hágója, az 5359m-en fekvő Tanglangla. Út közben félelmetesen keskeny szerpentineken motorozunk, látszik szerencsétlenségek nyoma is. Lehbe érve leszervizeltetjük a motorokat, majd egy kiadós séta ebben kellemes kis városban. Este kis hazai ízek, hogy felkészüljünk a másnapi nagy kihívásra, hogy végre feljussunk a Khardung Lá-ra.

https://youtu.be/kitTqRNd8hM

 

Himalájai Meló – 7. rész – VILÁGCSÚCSON – Khardung La, A világ legmagasabb közúti hágója

Végre eljött a várva várt nap, elindulunk meghódítani a világ legmagasabb közúton elérhető pontját, egyben teljesíthetjük indiai utazásunk legfontosabb célját. Irány az 5359m-en fekvő Khardung La. A hegytetőn eltölteni javasolt 20-30 perc után a másik oldalon lecsorgunk a Nubra folyó völgyébe, hogy megaludjunk egy éjszakát Diskitben.

https://youtu.be/aw1a8Ah226s

 

Himalájai Meló – 8. rész – HÁBORÚ és BÉKE – Lamayuru, Kargil, Wari La 5309m, Srinagar

Gyönyörű verőfényes napra ébredünk a tegnapi szomorkás idő után. Irány visszafelé a Nubra Valley-ből, de ezúttal egy kisebb forgalmú, de majdnem Khardung La magasságú hágón, a Wari Lán keresztül. Holdbéli hófehér táj és szívet melengető időjárás vár bennünket a tetőn. Átkelve a hegyeken meglátogatjuk a Lamayurui kolostort, majd a Kargili háborús emlékművet. Mindkettő felejthetetlen élmény. Útunkat Srinagárban, egy hajón zárjuk, hogy pár napban kipihenjük az eddigi megpróbáltatásokat.

https://youtu.be/f6g2GWW1O6U

 

Himalájai Meló – 9. rész – HÁBORÚS ÖVEZET, Srinagar

Úszó piac, pasmina és szőnyegek, kertek, mecsetek és a Hari Parbat erőd Motoros túra motorok nélkül. Ezúttal Srinagarban töltünk pár napot, hajóval és taxival közlekedünk. Korán kelünk az úszó piachoz, kirándulunk a Dal tavon, majd szétnézünk a városban. Itt kerteket, parkokat, mecseteket és egy erődöt látogatunk meg. Kellemes kikapcsolódás a sok motorozás után.

https://youtu.be/KfaQkxHCNKc

 

Himalájai Meló – 10. rész – MILYEN volt a GÉP?

Közeleg a túra motoros részének a vége. Már csak egy 2 napos, szinte nyílegyenes úton való, 35-40 fokban történő motorzás van vissza, hogy elérjük Delhit és visszaadjuk a motorokat a Stoneheadbikes-nak. Leadás közben egy kis értékelés és motorbemutatás. Érzelmes búcsú a gépektől. Nagyon jó volt velük motorozni az eltelt 23 napban, 3100km-en. A sorozatnak még nincs vége, következik a túra második csúcspontja, meglátogatjuk a Taj Mahalt.

https://youtu.be/lmNLNJcPRcA

 

Himalájai Meló – 11. rész – TAJ MAHAL, Fatehpur Sikri, Haza

Bő két órás késéssel elindulunk Agrába, a Taj Mahal városába. Csobbanunk a hotel 30 fokos medencéjébe, majd megünnepeljük Ispán szülinapját. Másnap hajnalban irány a Taj Mahal, hogy felfedezhessük ezt a majd mindenki által vágyott csodát. Tényleg olyan szép, mint ahogy azt elképzeltük. Délután ellátogatunk Fatehpur Sikri-be, az elhagyatott városba, hogy felfedezhessük az üres palotákat és a szuvenír árusok leleményességét – állami, ingyenes idegenvezetőnek álcázták magukat… Ezután már csak a hazaút van vissza, kis értékelés az isztambuli reptéren és fényképes visszatekintés Ispán zongorajátékára hangolva. Vége… 🙁

https://youtu.be/fRQlNSptLEQ

 

Érdekes volt? Megosztanád?